Fred Pagnam (trainer)

Pagnam Fred(2)

Persoonlijke Informatie

Naam:  Fred Pagnam

Geboortedatum: 4 september 1891

Geboorteplaats: Poulton-le-Fylde

Carrière

Speler:
BlackpoolHuddersfield

Liverpool

Arsenal

Cardiff City

Watford

Trainer:

Watford

Galatasaray

Bondscoach Turkije

DWV Amsterdam

HVV Den Haag

De Volewijckers

HFC Haarlem

Trainer Fred Pagnam werd 4 september 1891 geboren in Poulton-le-Fylde Engeland en begon als voetballer bij Blackpool Wednesday (1909-1910) . Al na 1 seizoen vertrok de robuuste aanvaller naar Huddersfield Town (1910-1912) waar hij echter nooit in de hoofdmacht speelde, de twee seizoenen hierop kwam hij uit voor Southport en Blackpool (1912-1914).In 1914 vertrok hij naar Liverpool en scoorde direct in zijn debuutwedstrijd (tegen Chelsea).

In 1915 was hij betrokken bij een van de eerste wedstrijden waar sprake zou zijn van matchfixing, in de wedstrijd tegen Manchester United weigert hij aan een verlies van zijn team mee te werken en dreigde enkele malen te scoren, uitgefoeterd door teamgenoten verloor Liverpool toch met 2-0 ,enkele teamgenoten van Pagnam werden voor het leven geschorst, zij bleken omgekocht te zijn door bookmakers.

Door de uitbraak van de 1e wereldoorlog werden alle wedstrijden dat lopende seizoen afgelast. Pagnam die diende tijdens de “Grote Oorlog” bij de Royal Garrison Artillery dat in het “homeland” gestationeerd was en niet in de loopgraven in België en Frankrijk  en kon gewoon door blijven voetballen. Tot 1919 zou hij in totaal 39 wedstrijden spelen en 30 goals voor de “Reds” scoren (natuurlijk wel zwaar belemmerd door de oorlogshandelingen).

In het begin van seizoen 1919-1920 werd hij verkocht aan Arsenal waar hij in zijn 2e seizoen clubtopscorer werd. Desondanks werd hij wel door het noodlijdende Arsenal na 53 wedstrijden met 27 goals aan het eind van dat seizoen aan Cardif City verkocht .Bij Cardif City hield hij het na 9 maanden voor gezien en vertrok december 1921 naar Watford waar hij in vijf seizoenen en 144 wedstrijden 67 maal scoorde.Als speler van Arsenal ,Cardif City en Watford speelde Fred Pagnam 14 interlands met 8 doelpunten voor Engeland.

Na zijn voetbalcarrière in 1926 werd hij manager bij Watford, hij had 3 seizoenen de leiding over de “Hornets” echter zonder veel succes.Hij vertrok in 1929 naar Turkije en werd daar trainer van Galatasaray en bondscoach van dat land. In 1934 vertrok hij naar Nederland en in ons land werd hij trainer van DWV, HVV en de Volewijckers en in seizoen 1936-1937 werd hij de opvolger van trainer John Bollington bij Hfc Haarlem. In Pagnam had de club een trainer in huis die zelf een beroemde aanvaller was geweest met internationale ervaring en die veel verstand van voetbal had.

Vooral parel van de club Kick Smit werd door Pagnam vertroeteld en intensief begeleid na een zware knieoperatie. Als trainer werd hij gezien als een eigenzinnige man die niet overal populair was maar het lijkt erop dat Pagnam bij Haarlem erg goed in het team lag, er zijn foto’s bekend van een feestende trainer met zijn team. Fred Pagnam introduceerde bij de club het zogenaamde Arsenal systeem en stond hierbij aan de wieg van het landskampioenschap van de club in 1946.

Eind 1939 vertrok de trainer hals over kop terug naar Engeland voor de dreigende uitbraak van de 2e wereldoorlog.Terug in Engeland werd hij tot zijn pensionering Pub eigenaar. Fred Pagnam overleed 1 maart 1962 in Samlesbury Engeland op 70-jarige leeftijd.