John Cameron

Cameron John 12

Persoonlijke informatie:

Trainer John Cameron

Bijnaam:”Jock”

Geboortedatum: 13 April 1872

Geboorteplaats: Ayr, Schotland

James Cameron was de eerste echte trainer van Hfc Haarlem.

Cameron was oud speler in de aanval van Everton en Tottenham Hotspur en international rond 1897 voor Schotland .In zijn tijd was hij de best betaalde speler van Everton.

Hij werd speler-manager van Tottenham Hotspur van 1899 tot 1907,in de eerste wedstrijd onder zijn leiding  won hij met de “Spurs” als eerste lagere divisieclub ooit een Fa cup wedstrijd tegen het toen grote Sunderland, Cameron scoorde het enige doelpunt.

In 1901 won de club onder zijn leiding de FA-Cup door na een replay Sheffield United  te verslaan,de 1e wedstrijd trok bijna 115.000 toeschouwers !

Na Tottenham vertrok hij naar onze club dat toen nog een echte eliteclub was, vanaf 1911 tot het begin van seizoen 1912-1913, Cameron werd na enkele wedstrijden in het nieuwe seizoen ontslagen en opgevolgd door Engelsman General Stevenson. Cameron vertrok naar Dresdner SC.waar hij nog zat in 1914 bij het begin van de Eerste Wereldoorlog. Hij werd bij het begin van WW I door de Duitsers geïnterneerd in kamp Ruhleben bij Berlijn en werd daar de aanvoerder van “de rest van de wereld” in een heuse voetbalcompetitie van krijgsgevangenen.

Cameron werd na de oorlog auteur en voetbaljournalist,hij overleed 20 April 1935 in Glasgow.