Kick Smit

Kick Smit

1911, In de stad vliegt Anthony Fokker in zijn zelfgebouwde Spin de eerste rondjes om de Bavokerk.

In Belfast wordt De Titanic te water gelaten en in Peru word de Inca-stad Machu Picchu ontdekt.

In het buitenland worden Prins Bernhard en Ronald Reagan geboren en op 3 november 1911 werd in de kliniek Meerenberg te Bloemendaal Johannes Chrishostomos Smit geboren, beter bekend als Haarlems sportman van de vorige eeuw, de legendarische voetballer Kick Smit.

Kick Smit woonde tot zijn vierde jaar aan de Korteweg die uitkomt op het terrein van Hfc Haarlem waar hij pas jaren later grote successen zou brengen.

De van huis uit Rooms Katholieke Kick begint dan ook zoals gebruikelijk in die tijd met voetballen bij Geel Wit, (dat in de kleuren van de kerk speelt)  aan de “van Oosten de Bruinstraat”.

In 1925 stapt Kick Smit over naar de Rooms katholieke Sport vereniging “Onze Gezellen” en in 1932 naar het neutrale maar sportief veel betere RCH (“Racing Club Haarlem”),voor vele katholieken stond dit gelijk aan afvalligheid, Kick trok zich hier niets van aan, bij RCH legde hij de basis voor een roemruchte carrière in de voetballerij.

Eind 1933 op 22 jarige leeftijd ging er een droomwens van Kick in vervulling, Kick Smit werd Roodbroek. Suikeroom en groot supporter van de Hfc Haarlem de vermogende kousenfabrikant Hin had hier wat mee te maken.

Omdat er in die tijd nog niet betaald mocht worden in de voetballerij hielp hij spelers die een aanwinst konden zijn voor de club met het starten van een bedrijfje.

Kick kwam in dienst bij Hin en werd betaald voor planten van boompjes rond het urinoir van het Haarlem-terrein, later werd hij geholpen met het opzetten van een melkwijk.

Kick debuteert bij Haarlem op 7 januari 1934 in de uitwedstrijd tegen Hermes DVS en nog datzelfde jaar debuteert hij in het Nederlands Elftal in de interland tegen Belgie.

Tijdens zijn debuut in de  “derby der lage landen” scoort Kick twee doelpunten, Oranje wint in het Olympisch stadion met 9-3 van de Belgen. 12 jaar later is hij zelfs aanvoeder van Oranje in de interland tegen Belgie, in het Olympisch stadion voor 58000 toeschouwers wint oranje met 6-3.

In de zomer van 1934 speelt Oranje voor het eerst mee op een WK dat in toen in Italie gespeeld werd. Tijdens de eerste wedstrijd scoort Kick Smit in de 5-2 gewonnen wedstrijd tegen Ierland het eerste WK doelpunt van Oranje ooit.In de gloriejaren bij Hfc Haarlem die volgden had Smit de bijnaam “de Swerver” dit was omdat hij in alle vrijheid door het elftal bewoog.

In 1937 wordt Kick Smit zelfs geselecteerd voor het West Europese voetbal team dat een wedstrijd speelt tegen Centraal Europa en was tijdens de wedstrijd zo opvallend goed dat hij wordt uitgenodigd om in Engeland proefwedstrijden te komen spelen. Zo reist hij in het grootste geheim, (alleen zijn vrouw Rie was op de hoogte) af naar Engeland. Drie zaterdagen ging hij met de boot op en neer naar Engeland en speelt hier wedstrijden voor Wolverhampton Wanderers,Norwich City en Charlton Athletic en de volgende dag speelde hij gewoon voor Haarlem, zelfs zijn vader was niet op de hoogte..

Voor Wolverhampton scoorde Kick 3 maal en kon direct een contract tekenen voor 36000 gulden, een vermogen in die tijd maar Kick Smit is niet op de aanbieding ingegaan, waarom is altijd duister gebleven. Zijn flirt met Engeland bleef geen geheim want een bestuurslid van Haarlem keek toevallig bij Kick thuis achterop een foto waarop stond dat deze gemaakt was in Wolverhampton. Onder de voorwaarde dat hij Haarlem trouw bleef werd hem de flirt met “the Wolfs” vergeven.

Deze belofte kwam hij niet helemaal na want hij verliet in 1940, waarschijnlijk om financiële redenen en onder druk van de kerk zijn club Hfc Haarlem  en vertrok naar het katholieke HBC waar hij ook trainingen zou geven.

Maar na enige jaren parochievoetbal keert Kick Smit in 1944 terug bij zijn grote liefde Hfc Haarlem dat inmiddels door de oorlog een armlastige club was geworden zonder terrein want dat was door de bezetter gevorderd en totaal geruïneerd.

De club kon gelukkig terecht op de velden van HFC aan de Spanjaardslaan,  Kick speelde bij Haarlem in een schitterend op elkaar ingespeeld vriendenteam, het beste team uit het bestaan van de club met onder andere  Piet Groeneveld en Wim Roosen die net als Kick voor het Nederlands elftal uit zouden komen en doelman Piet Kluit, Bert Boeree, George Koning en aanvoerder Arie de Winter.

En met dit team met Kick Smit wordt de club na de 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Heerenveen met Abe Lenstra in het stadion van RCH in Heemstede landskampioen van Nederland. De stad Haarlem heeft in 1946 voor de tweede maal na RCH in 1923 een landskampioen voetbal binnen de grenzen. In datzelfde jaar komt er ook een eind aan de interlandcarrière van Kick Smit na 29 officiële interlands met 26 doelpunten, tijdens een wedstrijd die de boeken inging als de “slachting van Huddersfield”, verlies Oranje in en tegen Engeland met 8-2 , Kick scoorde wel zijn 26e doelpunt voor Oranje, dit is nog steeds goed voor de 10e plaats op de Oranje topscorerslijst aller tijden.

Op 16 augustus 1950 neemt hij afscheid als actieve voetballer bij Haarlem in de 3-2 gewonnen wedstrijd tegen Ajax en wordt trainer van de club . Haarlem staat toe om ook andere clubs te trainen en daarom traint hij de komende 15 jaar ook RCH, HBC, Alkmaar 54, Aalsmeer en Wijk aan Zee en was 16 jaar lang werkzaam op het Cios in Overveen waar hij baltechniek doceerde. Vele bekende namen in de voetbalwereld  onder andere Leo Beenhakker Fritz Korbach en Guus Hiddink kregen les van hem.

Toch was Kick Smit diep in zijn hart meer voetballer dan trainer en in zijn beginjaren als trainer van Haarlem trachtte hij ook beide te combineren maar de KNVB stond dit niet toe, maar na een wetswijziging bij de KNVB kwam hier verandering in.

Op 31 oktober 1954 drie dagen voor zijn 43e verjaardag maakt hij zijn come -back voor Haarlem 1 in de wedstrijd tegen VSV en scoort het eerste doelpunt , hij speelde nog mee tegen Ajax en HVC en riep hierna zichzelf uit tot vaste reserve om jonge spelers niet voor de voeten te lopen. Smit nam halverwege de jaren 60 meer afstand van het trainersvak en in 1970 kwam hij in dienst van de KNVB afdeling Haarlem als scout.

In 1974 bleek Kick Smit ernstig ziek te zijn en vlak voordat het Nederlands elftal zich voor de finale van het WK plaatst overleed veel te vroeg Haarlems grootste sporticoon op 62 jarige leeftijd. De hoofdtribune van Hfc Haarlem werd naar hem vernoemd.